gunjin *Oni ronin.. or Tabun tenshi?

Temat: obiad - dla jednej osoby
musztardzie wg zwykłego przepisu (zalewy robię na oko, starając się zachować podane proporcje, najwyżej będe miała więcej niezłego sosu), pół - podsmażam następnego dnia z ziołami albo jak mam dość -zamrażam. ... poza tym - na przykład mielone mięso w sosie pomidorowym - robisz zwyczajnie, tyle że zamiast pół kilo bierzesz 200 gramów mięsa. Dobrze dla jednej osoby wychodzi wątróbka, jeśli lubisz, czy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,26307171,26307171,obiad_dla_jednej_osoby.html



Temat: Pasztet co o tym myślicie????
Pasztet co o tym myślicie???? Witam Dostałam od znajomej przepis na pasztet, skłdaniki: Mięso mielone wieprzowe,wątróbka z kurczaka,wątroba wieprzowa,przyprawy,jajko. Wszystko zmielic 2-3 razy połaczyć i przyprawic do samku piec 180stop.30-40min. Niewiem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,96584385,96584385,Pasztet_co_o_tym_myslicie_.html


Temat: Leberknedel
absolutnie nie po pierwsze, prawdziwe leberknĂśdel sa z watroby wieprzowej. po drugie ani sos gruzybowy, ani peczak - brrrr..... za to albo w mocnym bulionie wolowym (nie w rosole z drobiu!) albo z kapusta kiszona i ziemniakami, ale to juz rzadziej. przepisu znalesc i tlumaczyc nie mam czasu, mam nadzieje, ze fetti, albo ktos inny z niemiec ci to zrobi
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,86096928,86096928,Leberknedel.html


Temat: Leberknedel
Na stronie mckormik, gdzie są przepisy Makłowicza, wędrówka 162 jest wątróbka drobiowa.Myślę, że chyba lepsza będzie wołowa, tak jak w oryginalnym przepisie, a do tego rosół wołowy.A z wątrobą wieprzową będą...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,86096928,86096928,Leberknedel.html


Temat: Biala kielbasa - obierac przed gotowaniem?
... opis domowej produkcji białej kiełbasy: www.kuron.com.pl/przepisy/art1632.html Rozważanie,że jest biała od wieprzowiny po obróbce termicznej jest obarczone dwoma błędami- biała jest kiełbasą surową,a więc PRZED obróbką termiczną,a po drugie-wątróbka wieprzowa po obróbce...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,80876951,80876951,Biala_kielbasa_obierac_przed_gotowaniem_.html


Temat: jak robicie watrobke ?
Przepis poprzedni jest OK,ja podlewam juz usmazona watrobke odrobina czerwonego,wytrawnego wina i trzymam jeszcze chwile na ogniu.Natomiast watrobe wieprzowa i wolowa po usmazeniu przekladam do garnka,wlewam ze 4 lyzki goracej wody,przykrywam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,2389472,2389472,jak_robicie_watrobke_.html


Temat: jak robicie watrobke ?
Wtroba na pikantnie Coś wspaniałego... 50 dag wątroby wieprzowej lub cielęcej, 1 łyżka mąki, 2 duże czerwone papryki, 5 dag masła lub margaryny, 1 łyżka zielonego pieprz (niekoniecznie - jak nie ... Ugotować sos wg przepisu na opakowaniu. Papryki umyć, oczyścić z gniazd, pokroić w kostkę (nie kosteczkę). Tłuszcz rozgrzać na dużej patelni, podsmażyć na niej paprykę przez ok. 5 minut, dodać wątróbkę...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,2389472,2389472,jak_robicie_watrobke_.html


Temat: watrobka do pasztetu
watrobka do pasztetu witajcie, zabieram sie dzis do robienia pasztetu wolowo-wieprzowego. wg. przepisu powinnam dodac 20-30 dkg watrobki wieprzowej, ale nie udalo mi sie jej dostac. czy mozna zamiast tego dac...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,40250072,40250072,watrobka_do_pasztetu.html


Temat: Przepraszam, że niektórych zniesmaczę - WĄTRÓBKA
Gość portalu: bruno napisał(a): > Mogę Ci podać przepis na moją najulubieńszą pastę do chleba: > > wątróbka wołowa, cielęca lub wieprzowa (jakieś 30 dag) > cebula > przyprawy. > > Wątrobę i 2 cebulki wrzucasz na wrzątek na kilka minut (7-10, zależy od > wielkości kawałków) ja dziabię widelcem, czy jeszcze leci krew, czy nie, ale > gotować trzeba bardzo krótko....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,7096774,7096774,Przepraszam_ze_niektorych_zniesmacze_WATROBKA.html


Temat: Co Wam nigdy nie wychodzi?
Kwieta4 witaj! Ostatnio robiony przeze mnie pasztet robiłam dokładnie wg przepisu. Nie dodawałam wywaru,wątróbka była wieprzowa-wagowo dostosowana do ilości mięsa, namoczona w wywarze i odciśnięta kajzerka,cztery jajka(zamiast pięciu) plus przyprawy. Mięs ... sprawdzony przepis. W latach kryzysu robiłam pasztet wg przepisu starszej koleżanki z pracy i on zawsze wychodził. Co prawda poza wątrobą,słoniną,jajkami i przyprawami,mięsa w nim nie było,ale był smarowny i smaczny. Jeśli masz uwagi do wykonanego przeze mnie pasztetu,to czekam na nie. Może z Twoją pomocą wreszcie uda mi się pozbyć tej "pięty Achillesowej". Któryś z Panów na forum podawał przepis na pasztet swojej mamy,który podobno zawsze wychodzi-i ostatnio do tego przepisu się przymierzam.A nuż wyjdzie. Pozdrawiam Cię Lili
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,12211620,12211620,Co_Wam_nigdy_nie_wychodzi_.html


Temat: pasztet
Przepis na 2 małe brytfanki. - 30 dag wątroby (najlepiej cielęcej), - 1/2 kg mięsa wołowego rosołowego bez kości, - 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości, - 10 dag surowego boczku, ... mięso) i gotować do miękkości. W trakcie gotowania dodać pokrojoną wątrobę, cebulę i opłukane suszone grzyby. Ugotowane produkty wyjąć, wystudzić. Bułkę namoczyć w wywarze. Mięso, wątrobę, grzyby, cebulę i bułkę przekręcić...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,15012368,15012368,pasztet.html


Temat: Nerki wieprzowe czyli cynaderki
Nerki wieprzowe czyli cynaderki Pewnie nie mają wielu entuzjastów,bo podroby nie są chętnie u nas jadane,może poza wątróbką. Szukam takiego przepisu na cynaderki,aby pozbyć się z nich nieprzyjemnego zapachu.Czyli wstępna obróbka....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,19181945,19181945,Nerki_wieprzowe_czyli_cynaderki.html


Temat: Wątróbka wieprzowa w sosie
Wątróbka wieprzowa w sosie Powiem krótko, do wczorajszego dnia nienawidzilam wątróbki. Niestety moj mąz ja uwielbia, dlatego chcac zrobic mu niespodzianke znalazlam wasz przepis. Pychota, tak sie rozkosztowałam, że mało co...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,718,33962339,33962339,Watrobka_wieprzowa_w_sosie.html


Temat: niedobór żelaza - jaka dieta?
Ja dostałam żelazo w tabletkach od swojego gin. ale mimo to staram się jeść dużo potraw zawierających żelazo. Jak wiadomo w wątróbką nie możemy przesadzać ale sam dr. mi ja polecił i z tabelki którą znalazłam wynika że wieprzowa ma najwięcej. Co do buraków to barszczyk czerwony gotowałam ostatnio co prawda pierwszy raz ale wyszedł super przepis od mamusi na rosołku zakwaszony cytryną mniammmm. No i rano często płatki owsiane wcinam. Produkt spożywczy Żelazo(mg/100g produktu) wątroba wieprzowa 18,7 wątroba wołowa 9,4 fasola biała 6,9 płatki owsiane 3,9 wołowina, polędwica 3,1 cielęcina, łopatka 2,9...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,90026,99270766,99270766,niedobor_zelaza_jaka_dieta_.html


Temat: podroby dla dziecka? Można? :)
Wg "Kuchni dziecięcej" Z.Wachnik, H.Weker, Wydawnictwo Spółdzielcze, Warszawa 1989 - gulasz z podrobów można podawać dziecku w ieku 4-6 lat. Jest nawet przepis!:) Konkretnie są to nerki wieprzowe lub cielęce. Dla tego samego przedziału wiekowego zalecają też wątrobę smażoną.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34708,55296832,55296832,podroby_dla_dziecka_Mozna_.html


Temat: majgaluskaleves
Zupa z kluskami wątrobowymi. Składniki: mĂĄjkrĂŠm (tu mam problem, bo tak określają Węgrzy pasztet, ale można to też przetłumaczyć jako krem z wątroby. Z innego przepisu wyszukałam, że proporcjonalnie do podanej ilości innych składników może też być ok. 10dkg wątroby wieprzowej), 1 całe jajko, mąka, pokruszony majeranek, sól, pieprz, przyprawa do potraw (np. vegeta), zielona pietruszka. Przygotowanie: Do jednego litra gotującej się wody wsypać 1 łyżkę stołową przyprawy do potraw i gotować ok. 5-8 min. W międzyczasie przez praskę do ziemniaków przepuścić krem z wątroby, dodać przyprawy i jajko oraz tyle mąki, aby ... że można też kupić surową wątrobę, wrzucić ją do wywaru razem z jarzynami (jarzyn powinno być mało), pogotować, a następnie wyjąć wątrobę, zmielić ją w maszynce do mięsa (sitko z drobnymi oczkami) i dopiero wtedy przygotować jw. kluski, po czym wrzucić je do wywaru, gdzie gotują się jarzyny. Jest też druga „szkoła”, która zakłada, że wątrobę powinno się mielić surową, następnie zrobić...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,14980,46066529,46066529,majgaluskaleves.html


Temat: Jak schudnac
... oliwki w roznych smakach (bardzo dobre w arabskich sklepikach ale i w hyper mozesz dostac cos porzadnego. Rower i basen. Czerwone wino. I to caly przepis. A ten dr K to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,44,1345839,1345839,Jak_schudnac.html


Temat: Jezus Chrystus z Ciechocinka,cuda,cuda,cuda :-)
Moje doswiadczenia z dieta opty. Probowalam przejsc nie raz. Za kazdym razem konczylo sie nudnosciami, niestrawnoscia a czasami nawet wymiotami tego samego dnia po wyprobowaniu przepisow optymalnych z internetu i z ... nie wyobrazam sobie, ze cos co tak cuchnie podczas smazenia moze byc zdrowe. Po pasztecie mam wysypke, a od watroby wieprzowej spuchlam kiedys jak balon i na pogotowiu dostalam zastrzyk z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,11662280,11662280,Jezus_Chrystus_z_Ciechocinka_cuda_cuda_cuda_.html


Temat: podajecie kanapki z pasztetem?
Kanapke z pasztetem moja corcia(14m-cy) pierwszy raz sprobowala... wczoraj. Akurat otworzylam pasztet z dodatkiem kaczki firmy DROP. Sklad: woda, mieso oddzielone mechanicznie z kaczk (8,4%) i kurczat, watroba z kurczat, tluszcz wieprzowy, masa jajowa, maka pszenna (gluten), skorki wieprzowe, skrobia, bialko sojowe, sol, przyprawy, E-472C(emulgator), E301(przeciwutleniacz), E-250(konserwant). Berk. Chyba jednak lepiej zrobic go samej. Dzieki za przepis. Kanapki z Gerberem na chlebku...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,89078219,89078219,podajecie_kanapki_z_pasztetem_.html


Temat: Kompendium żywienia optymalnego
... opty nie wymagają skomplikowanych przepisów, a wręcz przeciwnie. Jedzenie staje się proste i zabiera mało czasu, a także jest o wiele mniej kosztowne. Mam nadzieję, że grupowiczów nie zemdliło... ;) Pozdrawiam...
Źródło: topranking.pl/1561/72,kompendium,zywienia,optymalnego.php


Temat: Przepis na wątróbkę.
hihi, bo ta wątróbka, to prawdziwy HIT! jednak autorka pisze o wątróbce wieprzowej czy wołowej, a przepis mówi o drobiowej...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,26949836,26949836,Przepis_na_watrobke_.html


Temat: jak robicie watrobke ?
Wątróbka drobiowa jest pyszna,gdy się ją zrobi jak wyżej opisano.Wątrobę wieprzową,wołową czy cielęcą można robić jeszcze jak gulasz.Gdy się smazy na patelni trzeba pamiętać o tym by posolić na końcu bo stwardnieje. POdam ci jeszcze jeden przepis i mam nadzieję,że będzie smakowało....: 1kg wątroby 3/4 szklanki oleju(margaryny) 10 dkg posiekanego boczku wędz. 1 cebula 2-3 łyżki bułki tartej siekana pietruszka,1 jajko, 4 łyżki gęstej smietany,przyprawy Wątrobę(w jednym kawałku) zalać mlekiem i odstawić na 2-3 dodz.,następnie wykroić w wątrobie nacięcie,cos w rodzaju" kieszeni".Na patelni usmazyć boczek,cebulę,dodać bułkę t. i pietruszkę(cebula ma być miękka)Ostudzić.Dodać ubite ze smietaną jajko,doprawić.Wszystko wymieszać.Nadziać wątrobę farszem i zaszyć otwór,lub spiąć wykałaczkami.Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ,a nastepnie wstawić do piekarnika i piec(polewac tłuszczem).Kroić w plastry.... do tego ziemniaki,surówka....Mniam....wychodzi taka "puszysta". Smacznego.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,2389472,2389472,jak_robicie_watrobke_.html


Temat: wątróbka wieprzowa
wątróbka wieprzowa Poszukuje dobrego przepisu na wątróbke wieprzową.Ostatnio jak zrobiłem to wyszla twarda i gumiasta.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,7898529,7898529,watrobka_wieprzowa.html


Temat: Czy kkktos wie gdzie mozna kupic mieso sojowe?
kulminacyjny moment, kiedy gospodyni mówi, że to nie kaczka, ale soja przyrządzona wg nowo zdobytego przepisu. Czasem niestety kończy się to nieprzyjemnie, gdyż okazuje się że gospodyni przyrządziła soję wg przepisu „pasztet wieprzowo-wołowy z soi”. Tak zresztą bywa najczęściej, że jarska sztuka kulinarna polega na trafnym odgadywania, jakiż to efekt gospodyni chciała uzyskać, gdyż samo odgadnięcie, co potrawa ma udawać, jest największym...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,353,9113403,9113403,Czy_kkktos_wie_gdzie_mozna_kupic_mieso_sojowe_.html


Temat: potrzebuje porady w gotowaniu
przepis z 1975 roku, sprzedaję jak kupiłam: wątroba wieprzowa 25% wieprzowina 5% cielęcina 30% tłuszcz 40% sól, pieprz, ziele ang, goździki, gałka muszkatołowa, liśc laurowy - zmielone cebula wątrobę oczyścić z ... mięso, osobno wątrobę. wyrabiać wątrobę tak długo aż stanie się kleista, dodać zmielone mięso, i dalej wyrabiać dodając sól i rozdrobnione przyprawy. pod koniec wyrabiania dodać zmielony tłuszcz. gotowa masa powinna...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,88104,103748832,103748832,potrzebuje_porady_w_gotowaniu.html


Temat: Przepis poszukiwany:)
Goscie nakarmieni wiec moge zajac sie przepisem. 675g lopatki wieprzowej 450 g watroby wieprzowej (nie moze byc inna) 115 g sloniny pokrojonej na kawalki lub smalcu 4 sredniej wielkosci cebule pokrojone w cwiartki 2 jajka przyprawy (majeranek, galka, pieprz, sol) jest jeszcze boczek, ale sluzy do pieczenia wiec pomijam. Wykonanie (przepis skrocilam o powszechie wiadome detale) Nagrzac piekarnik do 150 stp. Do brytfany, naczynia zaro, wlozyc slonine/smalec i lopatke. Po godzinie pieczenia wlozyc do miesa cebule. Piec az mieso bedzie gotowe, mniej wiecej kolejna godzine. Mieso wyjac, tluszcz zostawic w naczyniu, pokroic watrobe, podgrzac piekarnik do 180st i piec watrobe razem z cebula 15-20 min. Mieso pokroic odkrawajac ewentualne przypieczone kawalki. Zmielic razem z cebula i watroba. Do zmielonej masy dodac sos z brytfanny, ... wyd z 1986 pisza tak: Pasztet przygotowac wg przepisu (przpis typowy z gotowaniem miesa), wyrobic i ukladac ciasno w sloju aby nie pozostawaly wolne przestrzenie. Na powierzchnie pasztetu w sloju wlac...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,48129,78765155,78765155,Przepis_poszukiwany_.html


Temat: Kaszankowy zawrót głowy
... rosole (tym po gotowaniu podrobów i mięsa, jeżeli jest mało tłusty to dodać tłuszczu - kasza musi byc tłusta), wymieszać z krwią wieprzowa (około 1 litra tylko tyle aby aby masa...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,66,41140434,41140434,Kaszankowy_zawrot_glowy.html


Temat: MM pasztet :)
Użytkownik "Jan Werbiński" <jan@pa54.zgora.sdi.tpnet.plnapisał w wiadomości news:au1uel$q4q$1@news.tpi.pl A kto zna przepis na pasztet zajęczy? Zajęczę ;))) Znalazłam ten przepis na grupie kuchennej jakiś czas temu, niestety skopiowałam sam przepis, więc nie ... cielecy niecale 2kg, nadpreze lub prega cieleca ok. 0,5kg, podgardle wieprzowe niecale 0,5 kg, watroba wieprzowa - chyba byla cala, kawalek w kazdym razie mniejszy od podgardlanego. Miesiwo pokrojone w kawaleczki, bez watroby! wlozylam do duzego gara, dodalam cztery spore marchewki, dwa korzenie pietruchy, uczciwego rozmiaru seler, dwie rozkrojone cebule i zalalam woda tak na dwie trzecie. Dolozylam trzy ziarnka ziela angielskiego, dwa liscie laurowe, kilkanascie ziaren czarnego pieprzu i dusilam to wszystko na wolnym ogniu az bylo mieciutkie a wywar bardzo ciemny. W sumie conajmniej trzy godziny. Na koniec wlozylam watrobe i kuchnie wylaczylam gdy watroba byla jeszcze krwista w srodku. Gdy wystyglo do temperatury pokojowej odcedzilam wywar i namoczylam w nim trzy swieze kajzerki az zrobily sie jak galareta. Miesko oddzielilam od...
Źródło: topranking.pl/1561/mm,pasztet.php


Temat: Dieta optymalna
Szczepan napisał: Sciagnąłem z jakiejs strony optymalnej 5 zeszytow z przepisami na rózne dania. Co mi po takich przepisach jeśli zaden z nich nie jest skomonowany optymalnie. Ja i tak musze sleczec z kalkulatorem i liczyc czym by takie danie uzupelnic aby bylo optymalne. Przeciez to nie ma sensu. Poradzcie mi kto zna jakies przepisy na dania od razu skomponowane optymalnie. Pewna ... ww pozycjami. * pokarm spożywany okresowo (raz na kilka dni): - orzechy włoskie, - jabłko (czasem 1 szt/dobę), - wątróbka, - nóżki wieprzowe, albo golonka, - sporadycznie 1 mała kromka chleba...
Źródło: topranking.pl/1561/24,dieta,optymalna.php


Temat: A taki student to co ma jeść? Rzemień ma gryźć?
... 2002) Wszystkim zainteresowanym dietą pięciozłotową polecam stronę pesto.art.pl Po kliknięciu w "spis" po lewej ukażą nam się smakowite przepisy autora powyższego artykułu.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,26329213,26329213,A_taki_student_to_co_ma_jesc_Rzemien_ma_gryzc_.html


Temat: pyszna kaszanka z krrwia i kaszaaa!:D jak robicie?
kaszy - ok. 2 kg gorszych kawałków mięsa różnego np. policzki wołowe i wieprzowe, ja daję trochę antrykotu lub łopatki wołowej i np. golonkę lub kawałek łopatki - niektórzy dają wątrobę ja daję w małej ilości ok 25 dkg ale można dać nawet trzy czwarte kg, zależy od własnych upodobań - daję natomiast płuca 1 komplet - serce wieprzowe 1 szt. - podgardle słonina boczek otoczki razem ok 2,0 kg - skórki wieprzowe zbieram zawsze gdy skóruję słoninę na skwarki ok0,5 kg - krew ok. 1,5 do 2 l Mięsa i podroby oraz ... więcej niż 2 krotna objętość kaszy. Mięsa gdy ostygną zemleć przez maszynkę o oczkach 2- 4 mm, ja część, te ładniejsze kawałki kroję w drobną kosteczkę. max 1 cm (wątroba dobrze...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,39768731,39768731,pyszna_kaszanka_z_krrwia_i_kaszaaa_D_jak_robicie_.html


Temat: Dzieńdoberki - i znów pierwsze;)
uzywal. Watek sie konczy, wiec i tak nikt inny nie przeczyta ) PASZTET BARBARKI Gdy dwadzieścia lat temu ten bardzo stary przepis pochodzący od kucharki moich rodziców, Barbarki, został wydrukowany w ... charakterystycznego świeżego smaku. 675 g (1 1/2 funta) łopatki wieprzowej 450 g (1 funt) wątroby wieprzowej* 115 g (1/4 funta) słoniny pokrojonej na małe kawałki lub smalcu czy margaryny 4 średniej ... smaku 225 g (1/2 funta) tłustego boczku pokrojonego w plastry Piekarnik nagrzać do 150°C (300°F). Do brytfanny włożyć słoninę, smalec lub margarynę oraz łopatkę wieprzową. Po godzinie pieczenia ułożyć wokół mięsa poćwiartowane cebule. Piec dalej, aż mięso będzie zupełnie gotowe, czyli w przybliżeniu kolejną godzinę. Mięso wyjąć z brytfanny, tłuszczu nie zlewać. Wątrobę pokroić na kilka kawałków. Temperaturę w piekarniku podnieść do 180°C (35O°F). Wątrobę piec wraz z cebulą 15-20 min, po czym obniżyć temperaturę ponownie do 150°C (300°F). Gdyby na wątrobie lub łopatce przypaliła się w jakimś miejscu skórka, koniecznie* trzeba ją odciąć. Jeśli łopatka była z kością, kość usunąć, a mięso pokroić w kostkę o boku mniej więcej 2,5 cm. Wątrobę i mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą. Do zmielonej masy dodać sos, który łopatka i wątroba puściły podczas pieczenia. Dobrze wymieszać. Dodać jajka, majeranek, gałkę muszkatołową, koncentrat maggi lub przyprawę do zup i ziele angielskie. Jeszcze raz dokładnie wymieszać i spróbować. ... nie wyjmując z formy, wstawić do lodówki. * W żadnym razie nie zastępować jej wątrobą cielęcą czy wołową. - jak juz wspomnialem, uzupelnilem ten przepis o dodanie kilku garsci namoczonych suszonych ... Polecam i smacznego,- pE ps. ku pewnej "rozpaczy" Wodnika, pasztetu "z kruszonka" - niestety nie wymyslono, albo ja nie poznalem jeszcze takiego przepisu ))
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,25794,53821228,53821228,Dziendoberki_i_znow_pierwsze_.html